niedziela, 13 listopada 2022

Biała kaszanka na sercach i golonce wieprzowej.

 


Bardzo smaczna biała kaszanka, zrobiona z kaszy gryczanej prażonej i jęczmiennej na wieprzowych sercach i golonce z dodatkiem ostrego sosu z papryczek. Kaszanka smaczna jest parzona jak i usmażona z cebulką.

Składniki:

kasza gryczana prażona 2 szklanki

kasza jęczmienna 2 szklanki

serca wieprzowe 3 szt. 

golonka wieprzowa 1 szt. (1,3 kg)

suszona cebula 16 g

5 listków laurowych

6 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka pieprzu czarnego

1 łyżka pieprzu ziołowego

2 łyżki słodkiej papryki

3 łyżki soli morskiej

mały słoiczek 200 g. sosu z papryczek ostrych

2 garście majeranku (3 stołowe łyżki)

8 szklanek wywaru z gotowania mięs

jelita grube proste 3 m.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 8 szklanek wody, sól oraz wkładamy wieprzowe serca i golonkę. Podczas gotowania zbieramy szumowiny wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie. Gotujemy do momentu aż serca i golonka będą miękkie. W między czasie płuczemy obie kasze. Do przecedzonego przez durszlak wywaru wsypujemy obie kasze i gotujemy do gęstości tak aby kasza była na 80% sparzona. Kończymy parzenie, wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę z garnka i mieszamy sparzoną kaszę i pozostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej kaszy dodajemy pozostałe przyprawy, zmielone, ugotowane serca, mięso z golonki i ostry sos z papryczek. Całość dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy. Wystudzonym farszem napełniamy jelita. Parzymy 35 minut w wodzie 70 - 80 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut i umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu lub na grillu. Bardzo smaczna jest również na zimno.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz