Pasztet drobiowy zrobiony z wątróbek, serc i mięsa drobiowego. Jako dodatek dla zaostrzenia smaku dodano ostry sos z papryczek habanero oraz przypraw.
Składniki:
ćwiartki z kurczaka 2 szt.
wątróbki z indyka 1 kg
serca z indyka 1 kg
marchew 1 szt. duża
korzeń pietruszki 1 szt. duży
seler 1 szt. mały
ostry sos z papryczek habanero (swojski) 200 ml
wywar z gotowania (ilość zależna od gęstości pasztetu)
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
przyprawa do pasztetu 1 opakowanie 17 g
papryka ostra wędzona 1 łyżka
majeranek 2 łyżki
słoiczki proste
Wykonanie:
Ćwiartki z kurczaka czyścimy, serca rozcinamy i dokładnie myjemy, z wątróbek usuwamy ścięgna i żyły. Ćwiartki i serca wkładamy do garnka z gotującą wodą i gotujemy 30 minut. Podczas gotowania zdejmujemy szumowiny, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gdy mięso z kurczaka będzie miękkie wyjmujemy go z garnka a dodajemy pokrojone w kawałki warzywa, marchew, pietruszkę i seler. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Jeżeli warzywa i serca będą miękkie, wyjmujemy z garnka. Odlewamy połowę wywaru a w drugiej połowie parzymy przez 15-20 minut wątróbki, wątróbki należy przed parzeniem przekroić na połówki, dobrze wymoczyć w kilku wodach. Z ćwiartek kurczaka obieramy mięso i mielimy wszystko przez sitko 2 mm, ugotowane warzywa, mięso z kurczaka, serca i sparzone wątróbki. Do zmielonych składników dodajemy sos z ostrych papryczek, wszystkie suche przyprawy i wywar z gotowania mięs. Wywar musimy delikatnie dodawać, dodajemy tyle żeby gęstość pasztetu dopasować do swojego wymogu, żeby pasztet był łatwy do smarowania i nie był twardy po wyjęciu z lodówki. Z początku wszystkie składniki mieszamy ręcznie, później rozdrabniamy blenderem , na gładką masę. Po wyrobieniu sprawdzamy jeszcze smak, w razie potrzeby możemy go doprawić do smaku. Gotową masą napełniamy słoiczki, wcześniej wyparzone. Napełnione słoiczki zakręcamy i wkładamy do dużego garnka w którym dno wyłożone jest szmatką lub pieluchą tetrową. Zalewamy gorącą wodą, lub zimną, jak nie mamy gorącej i pasteryzujemy 60 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji studzimy, sprawdzamy czy dobrze słoiczki się zamknęły. Ostudzone przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz