poniedziałek, 26 grudnia 2022

Biała, wieprzowa kiełbasa.

 


Przepis na białą kiełbasę wieprzową, szybka i prosta w przygotowaniu.

Surowiec:

mięso chude ze schabu 70 dag

mięso z szynki 80 dag

ścinki tłuste (warkocz ze schabu) 40 dag

woda lodowata 125 ml

jelita wieprzowe 28/32 - 2,5 m

Przyprawy:

czosnek 8 g/kg

sól warzona 18 g/kg

pieprz czarny 2 g/kg

pieprz ziołowy 2 g/kg

majeranek 0,5 g/kg

Wykonanie:

Tłuste ścinki z mięsa kroimy w kostkę 1 cm x 1 cm, mięso z szynki kroimy w kostkę 2 x 2 cm a chude mięso ze schabu przepuszczamy przez szarpak. Wszystkie mięsa mieszamy dodając stopniowo sól, pieprz, czosnek i majeranek. Wyrobiony farsz umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach dodajemy lodowatą wodę i ponownie wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy wymoczone wcześniej jelita. Z napełnionej kiełbasy odkręcamy kiełbaski 12-14 centymetrowe. Kiełbasę możemy jeść parzoną lub pieczoną. Parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza 20 minut do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy 68 stopni Celsjusza.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz