Pasztet wykonany z ćwiartek kurczaka, wątróbek z indyka, serc z indyka i warzyw. Pasztet wykonano w dwóch smakach, z sosem z ostrych papryczek i bez sosu z ostrych papryczek. Pasztet za pasteryzowany w słoiczkach.
Surowiec:
ćwiartki z kurczaka 6 szt.
serca indycze 1 kg
wątróbki z indyka 1 kg
cebula 2 szt.
marchew 2 szt.
pietruszka 1 szt.
ostry sos z papryczek 300 ml
Przyprawy:
pieprz ziołowy 2 łyżeczki
pieprz czarny 2 łyżeczki
sól 2 łyżki
gałka muszkatołowa cała, starta
majeranek 2 łyżki
ziele angielskie 4-5 szt.
liść laurowy 5 szt.
Wykonanie:
Wszystkie mięsa oczyścić i wypłukać, z wątroby wycinamy żyły i błony, moczymy w zimnej wodzie. Obieramy marchew, pietruszkę i cebule. Do garnka wkładamy mięsa, marchew, cebule i pietruszkę. Zalewamy wodą do zakrycia mięs i gotujemy. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotujemy do miękkości mięs i warzyw. Gdy mięsa i warzywa są miękkie, wyjmujemy łyżką cedzakową do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia. Wątróbki parzymy w oddzielnym garnczku zalewając je gorącym wywarem, po 15 minutowym sparzeniu studzimy. Wszystkie mięsa, wątróbki, warzywa mielimy przez sitko 2 mm. Zmielone składniki mieszamy, dodajemy przyprawy, musimy tyle przypraw dodać aby dopasować pasztet do swojego smaku. Wszystko jeszcze raz mieszamy, próbujemy. Wlewamy wywar, i zaczynamy rozdrabniać blenderem na papkę. W razie potrzeby możemy dolać troszkę wywaru, ale to od nas zależy jaką gęstość pasztetu chcemy. Rozdrobnioną papkę próbujemy, możemy jeszcze doprawić i zamieszać. Masę pasztetową dzielimy na dwie części, do jednej części dodajemy ostry sos z papryczek, mieszamy blenderem. Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków, wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki i pasteryzujemy 60 minut. Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.
Zapisuję sobie przepis. Chętnie z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuń