wtorek, 13 grudnia 2022

Suszony schab wieprzowy.

 


Pyszny suszony schab wieprzowy, łatwy i prosty w przygotowaniu. Idealna wędlina do kanapek.

Składniki:

schab wieprzowy bez kości 1,5 kg

cukier 1/2 szklanki 

sól 1/2 szklanki + 15 g soli peklowej

gaza wyjałowiona 0,5 m x 0,5 m

przędza wędliniarska do osznurowania

Przyprawy:

2 łyżki suszonego majeranku

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka granulowanego czosnku

1 łyżka pieprzu ugniecionego w moździerzu

1 łyżka kolendry ugniecionej w moździerzu

Wykonanie:

Z mięsa ścinamy błonę i przyrosty, myjemy, i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi. Dokładnie obtaczamy w cukrze, przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso kilka razy przewracamy i wylewamy powstały płyn. Po 24 godzinach myjemy dokładnie mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso także kilka razy  przewracamy, oraz wylewamy powstałe płyny. Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą. Wkładamy na 24 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w spiżarni lub wieszamy koło okna w kuchni. Zostawiamy na minimum 10 dni. Codziennie sprawdzamy czy nie powstaje jakaś pleśń i musimy także sprawdzać zapach wędliny. W razie niepokojącego zapachu odwijamy wędlinę z gazy, ocieramy z przypraw i wkładamy do lodówki. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i konsumować.
















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz