wtorek, 20 grudnia 2022

Wieprzowa szynka wędzona.

 


Szynka wieprzowa wędzona metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk, parzona. Idealna wędlina do kanapek.

Surowiec:

szynka wieprzowa 1,2 kg

Solanka:

peklosól 80 g/ litr wody

Dodatkowo:

przędza wędliniarska do osznurowania mięsa

Wykonanie:

Peklowanie:


Peklosól mieszamy z wodą zimną i zalewamy ułożone mięso w pojemniku. Pojemnik wstawiamy do lodówki i peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza przez 5 dni.

Osuszanie:



Po okresie peklowania szynkę opłukujemy z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami i osznurowujemy. Osznurowaną szynkę wieszamy na kiju i osuszamy nadmuchem z wentylatora po 90 minut z obu stron. Szynka wędzona metodą w garnku musi być dobrze osuszona.

Wędzenie:






Osuszoną szynkę wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza.

Parzenie:



Uwędzoną szynkę parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza do temperatury wewnątrz szynki 68 stopni Celsjusza. W moim przypadku było to 120 minut.

Studzenie:




Sparzoną szynkę wieszamy ponownie na kiju i studzimy, ostudzoną przechowujemy w lodówce.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz