Bardzo smaczny i zdrowy chleb pszenno żytni z pestkami dyni i słonecznika. Prosty w przygotowaniu i zawsze upiecze się ładny, smaczny, swojski chleb.
Składniki:
Zaczyn:
zakwas żytni 3 stołowe łyżki
mąka żytnia Typ 720 - 1 szklanka
woda przegotowana letnia 125 ml (pół szklanki)
Ciasto właściwe:
mąka chlebowa Typ 750 - 50 dag
zaczyn
woda przegotowana letnia 300 ml
sól 1 płaska stołowa łyżka
Przygotowanie formy:
margaryna do posmarowania formy
otręby pszenne lub inne, do posypania formy
Dodatkowo:
ziarno słonecznika i dyni do posypania ciasta
Wykonanie:
Zaczyn:
Wsypujemy do miseczki szklankę mąki żytniej T-720, dodajemy zakwas żytni. Zakwas mieszamy łyżką z mąką. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy na jednolitą papkę. Przykrywamy talerzykiem i pieluszką lub ściereczką. Odstawiamy na około 4-5 godzin do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe:
Formę (keksówka duża) smarujemy margaryną i posypujemy otrębami pszennymi. Do większej miski wsypujemy 50 dag mąki chlebowej, dodajemy sól, zaczyn i wodę. Mieszamy składniki łyżką do wstępnego połączenia. Po wstępnym połączeniu ciasto wyrabiamy mikserem z końcówkami haki, około 5 minut, na gładką masę. Wyrobione ciasto przekładamy do przygotowanej formy, równamy mokrą dłonią, posypujemy ziarnami, i delikatnie wgniatamy je drewnianą patką. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pieluszką tetrową i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin (do 6 godzin). Ciasto musi podwoić swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, zraszamy wodą wyrośnięte ciasto i wstawiamy formę z ciastem do piekarnika na drugą półkę od dołu. Pieczemy w temperaturze 250 stopni Celsjusza 15 minut, grzałki góra/dół, po tym czasie obniżamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 35 minut. Całkowity czas pieczenia chleba wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, wykładamy go z formy, zraszamy wodą górną powierzchnię chleba. Chleb studzimy na kratce. Najlepiej zacząć krojenie chleba całkowicie ostudzonego, zimnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz