niedziela, 1 stycznia 2023

Sałatka warzywna, królowa sałatek.

 


Sałatka warzywna jest zawsze smaczna i często króluje na naszych stołach. Jest trochę pracochłonna, ale czego się nie robi dla jej amatorów. Sałatkę możemy podawać z wędliną, marynowanym śledziem i pieczywem.

Składniki:

ziemniaki 6 szt.

kurze jajka 6 szt.

marchew z zielonym groszkiem 1 słoik

por zielona część

seler 1 mniejszy

ogórki kiszone 6-8 małych

majonez 3 łyżki

musztarda 1 łyżka

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

oliwa z pestek winogron 3-4 łyżki

Wykonanie:

Wymyte ziemniaki i seler gotujemy do miękkości w skórkach. Ugotowane studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i też kroimy je w kostkę. Zielony por kroimy w drobną kostkę oraz kiszone ogórki także kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki umieszczamy w większej misce, dodajemy osączony zielony groszek z marchewką, dodajemy majonez, musztardę, oliwę, sól i ziołowy pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz