Sałatka warzywna jest zawsze smaczna i często króluje na naszych stołach. Jest trochę pracochłonna, ale czego się nie robi dla jej amatorów. Sałatkę możemy podawać z wędliną, marynowanym śledziem i pieczywem.
Składniki:
ziemniaki 6 szt.
kurze jajka 6 szt.
marchew z zielonym groszkiem 1 słoik
por zielona część
seler 1 mniejszy
ogórki kiszone 6-8 małych
majonez 3 łyżki
musztarda 1 łyżka
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
oliwa z pestek winogron 3-4 łyżki
Wykonanie:
Wymyte ziemniaki i seler gotujemy do miękkości w skórkach. Ugotowane studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i też kroimy je w kostkę. Zielony por kroimy w drobną kostkę oraz kiszone ogórki także kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki umieszczamy w większej misce, dodajemy osączony zielony groszek z marchewką, dodajemy majonez, musztardę, oliwę, sól i ziołowy pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz