piątek, 17 marca 2023

Bułgarska kiełbasa Łukanka

 


Łukanka (Bułgarska, podsuszana i spłaszczona kiełbasa w jelicie wołowym, w środku farsz z mięsa wieprzowego i wołowego oraz przyprawy).

Składniki:

chude podgardle wieprzowe 60 dag

mięso wołowe 40 dag

jelito wołowe 50/55

Przyprawy na 1 kg farszu:

sól 18 g

pieprz czarny 4 g

kminek 5 g

czosnek gnieciony 5 g

papryka ostra wędzona 10 g

cukier 4 g 

kardamon 5 g 

2 łyżki rumu lub koniaku 

Wykonanie:

Wieprzowe i wołowe mięso przepuszczamy przez sito 4 mm. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Wymieszaną masę mięsną odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po upływie 24 godzin napełniamy jelita wołowe. Z napełnionych jelit formujemy kiełbaski i rozwieszamy je w przewiewnym miejscu aby wysychały. Ja kiełbaski uwędziłem w temperaturze 50 stopni Celsjusza na zrębkach olchy, czas wędzenia 1,5 godziny. Kiełbaski po uwędzeniu studzimy i suszymy tydzień w pokojowej temperaturze, później w chłodnym miejscu (w lodówce). Raz w tygodniu musimy sprasować wałkiem lub butelką, aby otrzymały płaski kształt. Płaski kształt zapewnia dłuższą trwałość. Proces suszenia trwa około 50 dni.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz