Łukanka (Bułgarska, podsuszana i spłaszczona kiełbasa w jelicie wołowym, w środku farsz z mięsa wieprzowego i wołowego oraz przyprawy).
Składniki:
chude podgardle wieprzowe 60 dag
mięso wołowe 40 dag
jelito wołowe 50/55
Przyprawy na 1 kg farszu:
sól 18 g
pieprz czarny 4 g
kminek 5 g
czosnek gnieciony 5 g
papryka ostra wędzona 10 g
cukier 4 g
kardamon 5 g
2 łyżki rumu lub koniaku
Wykonanie:
Wieprzowe i wołowe mięso przepuszczamy przez sito 4 mm. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Wymieszaną masę mięsną odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po upływie 24 godzin napełniamy jelita wołowe. Z napełnionych jelit formujemy kiełbaski i rozwieszamy je w przewiewnym miejscu aby wysychały. Ja kiełbaski uwędziłem w temperaturze 50 stopni Celsjusza na zrębkach olchy, czas wędzenia 1,5 godziny. Kiełbaski po uwędzeniu studzimy i suszymy tydzień w pokojowej temperaturze, później w chłodnym miejscu (w lodówce). Raz w tygodniu musimy sprasować wałkiem lub butelką, aby otrzymały płaski kształt. Płaski kształt zapewnia dłuższą trwałość. Proces suszenia trwa około 50 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz