sobota, 29 kwietnia 2023

Smażone ćwiartki z kurczaka, ziemniaki i plasterki ogórków.

 


Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i marynowanymi plasterkami z ogórków.

Składniki:

2 ćwiartki z kurczaka

6 średnich ziemniaków

cebula

sól 

pieprz 

tłuszcz do smażenia

natka pietruszki

marynowane plasterki z ogórków (z domowych przetworów)

Wykonanie:

Wymyte i oczyszczone ćwiartki dobrze nacieramy solą i pieprzem. Natarte ćwiartki zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie smażymy ćwiartki na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor, do miękkości mięsa. W między czasie zagotowyjemy ziemniaki. Usmażone ćwiartki podajemy z ziemniakami polanymi tłuszczem i marynowanymi plasterkami z ogórków. 




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz