Wieprzowa wątróbka duszona w sosie z mieloną papryką i cebulą, idealna przekąska, którą można podać ze świeżym domowym pieczywem.
Składniki:
wątroba wieprzowa 80 dag
cebula 2 szt.
mąka do panierowania
olej do smażenia
Przyprawy:
papryka słodka mielona
pieprz kolorowy
majeranek
sól
Wykonanie:
Wątrobę myjemy, wycinamy błony, żyły i kroimy na plastry które także dobrze płuczemy w wodzie zimnej i odciskamy z wody. Wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem na 15-20 minut, pod przykryciem parzymy w celu zmniejszeniu goryczki z wątroby. Po sparzeniu płuczemy pod zimną wodą i odciskamy z wody i umieszczamy posoloną z obu stron na durszlak. Na duży talerz wsypujemy pół szklanki mąki, obtaczamy kawałki wątroby w mące i układamy na gorącej patelni z olejem. W między czasie obieramy cebule i kroimy je na pół plastry, lekko solimy je i obtaczamy w mące by wykorzystać resztę mąki. Plastry wątróbki smażymy na rumiano z każdej strony, dodajemy cebulę obtaczaną w mące, pieprzymy, posypujemy papryką, majerankiem i chwilę smażymy. Podlewamy wszystko szklanką przegotowanej wody. Dusimy przez kilka minut, doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z chlebem lub z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz