Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos podać z pieczywem lub ziemniakami. Polecam.
Składniki:
młoda kapusta 1 główka
wędzony boczek 30 dag
kiełbasa śląska 40 dag
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
pasta rosołowa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
koper
natka pietruszki
lubczyk
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 6 szt.
Wykonanie:
Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, dodajemy pastę rosołową liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek, zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy do miękkości kapusty. Podczas gotowania kilkakrotnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli kapusta będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, drobno pokrojony koper, natkę pietruszki i lubczyk, gotujemy kilka minut. Ugotowaną kapustę możemy podać z chlebem lub ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koprem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz