poniedziałek, 26 czerwca 2023

Bigos z młodej kapusty.

 


Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos podać z pieczywem lub ziemniakami. Polecam.

Składniki:

młoda kapusta 1 główka

wędzony boczek 30 dag

kiełbasa śląska 40 dag

koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki

pasta rosołowa 2 łyżki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

koper

natka pietruszki

lubczyk

liść laurowy 2 szt.

ziele angielskie 6 szt.

Wykonanie:

Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, dodajemy pastę rosołową liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek, zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy do miękkości kapusty. Podczas gotowania kilkakrotnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli kapusta będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, drobno pokrojony koper, natkę pietruszki i lubczyk, gotujemy kilka minut. Ugotowaną kapustę możemy podać z chlebem lub ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koprem.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz