piątek, 21 lipca 2023

Mielone, młode ziemniaki i sałatka z warzyw.

 


Kotlety mielone z mięsa wieprzowego, podane z ziemniakami i sałatką z kapusty i papryk.

Składniki:

mięso mielone z mięsa wieprzowego 90 dag

bułka tarta pół szklanki

cebula połowa

czosnek 2 ząbki

jajka 2 szt.

pieprz - do smaku

sól - do smaku

tłuszcz do smażenia

ziemniaki 8 szt.

sałatka z kapusty i papryk 1 słoiczek

Wykonanie:

Mięso mielimy wraz z cebulą i czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy solą, pieprzem i wbijamy dwa jajka. Wszystkie składniki mieszamy. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Smażymy na małym ogniu, tak żeby mięso w środku kotleta nie było surowe. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i sałatką z kapusty i papryk.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz