niedziela, 23 lipca 2023

Pasztet wieprzowy, paprykowy w słoiczkach.


Pasztet wieprzowy w słoiczkach z ostrym sosem z papryczek chili, bardzo dobrze rozsmarowuje się na pieczywie, idealny do kanapek z dodatkiem ogóreczka lub pomidora.

Składniki:

boczek wieprzowy ze skórą 50 dag

łopatka wieprzowa 60 dag

wątróbka drobiowa 70 dag (waga po oczyszczeniu z błon)

marchew 1 szt. duża

korzeń pietruszki 1 szt. duży

seler 1 szt. mały

cebula 1 szt.

ostry sos z papryczek chili 200 ml

bułka 1 szt.

sól do smaku 

pieprz ziołowy do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

listki laurowe 4-5 szt.

ziele angielskie 10 szt.

gałka muszkatołowa cała, starta

papryka wędzona ostra mielona 1 czubata łyżka

majeranek 2 łyżki

Wykonanie:

Wszystkie mięsa oczyścić i wypłukać, z wątroby wycinamy żyły i błony, moczymy w zimnej wodzie. Obieramy marchew, pietruszkę, seler i cebule. Do garnka wkładamy mięsa. Zalewamy wodą do zakrycia mięs i gotujemy. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodajemy wszystkie warzywa ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotujemy do miękkości mięs i warzyw. Gdy mięsa i warzywa są miękkie, wyjmujemy łyżką cedzakową do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia. Wątróbki parzymy w oddzielnym garnczku zalewając je gorącym wywarem, po 15 minutowym sparzeniu studzimy. Wszystkie mięsa, wątróbki, warzywa i wcześniej namoczoną w wywarze bułkę mielimy przez sitko 2 mm. Zmielone składniki mieszamy, dodajemy przyprawy, musimy tyle przypraw dodać aby dopasować pasztet do swojego smaku. Wszystko jeszcze raz mieszamy, próbujemy. Wlewamy wywar, i zaczynamy rozdrabniać blenderem na papkę. W razie potrzeby możemy dolać troszkę wywaru, ale to od nas zależy jaką gęstość pasztetu chcemy. Rozdrobnioną papkę próbujemy, możemy jeszcze doprawić i zamieszać. Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków, wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki i pasteryzujemy 60 minut w 100 stopniach Celsjusza. Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz