Pasztet wieprzowy w słoiczkach z ostrym sosem z papryczek chili, bardzo dobrze rozsmarowuje się na pieczywie, idealny do kanapek z dodatkiem ogóreczka lub pomidora.
Składniki:
boczek wieprzowy ze skórą 50 dag
łopatka wieprzowa 60 dag
wątróbka drobiowa 70 dag (waga po oczyszczeniu z błon)
marchew 1 szt. duża
korzeń pietruszki 1 szt. duży
seler 1 szt. mały
cebula 1 szt.
ostry sos z papryczek chili 200 ml
bułka 1 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
listki laurowe 4-5 szt.
ziele angielskie 10 szt.
gałka muszkatołowa cała, starta
papryka wędzona ostra mielona 1 czubata łyżka
majeranek 2 łyżki
Wykonanie:
Wszystkie mięsa oczyścić i wypłukać, z wątroby wycinamy żyły i błony, moczymy w zimnej wodzie. Obieramy marchew, pietruszkę, seler i cebule. Do garnka wkładamy mięsa. Zalewamy wodą do zakrycia mięs i gotujemy. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodajemy wszystkie warzywa ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotujemy do miękkości mięs i warzyw. Gdy mięsa i warzywa są miękkie, wyjmujemy łyżką cedzakową do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia. Wątróbki parzymy w oddzielnym garnczku zalewając je gorącym wywarem, po 15 minutowym sparzeniu studzimy. Wszystkie mięsa, wątróbki, warzywa i wcześniej namoczoną w wywarze bułkę mielimy przez sitko 2 mm. Zmielone składniki mieszamy, dodajemy przyprawy, musimy tyle przypraw dodać aby dopasować pasztet do swojego smaku. Wszystko jeszcze raz mieszamy, próbujemy. Wlewamy wywar, i zaczynamy rozdrabniać blenderem na papkę. W razie potrzeby możemy dolać troszkę wywaru, ale to od nas zależy jaką gęstość pasztetu chcemy. Rozdrobnioną papkę próbujemy, możemy jeszcze doprawić i zamieszać. Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków, wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki i pasteryzujemy 60 minut w 100 stopniach Celsjusza. Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz