Bigos ugotowany ze świeżej kapusty pozostałej po zdjęciu liści na gołąbki, kiszonej kapusty, śliwek oraz pokrojonych pieczarek, boczku i kiełbasy, doprawiony przyprawami.
Składniki:
kapusta świeża 1 kg
kapusta kiszona 500 g
marchew 2 szt.
pieczarki 40 dag
natka pietruszki
lubczyk
koper
boczek wędzony 40 dag
kiełbasa śląska 30 dag
suszona wegeta (suszone kawałki warzyw) 2 łyżki
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 8 szt.
pasta rosołowa 1 łyżka
śliwki prezydent 6 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
koncentrat pomidorowy 200 g
Wykonanie:
Świeżą kapustę szatkujemy, obraną marchew kroimy w cieniutkie plasterki, wkładamy go garnka, liście laurowe, ziele angielskie, dodajemy sól, ale ostrożnie żeby nie był bigos za słony bo jeszcze dojdzie wędzony boczek i kiszona kapusta która też zawiera sól, podlewamy 800 ml wody i gotujemy 30 minut od momentu zagotowania. W między czasie kroimy w kostkę wymyte pieczarki, wędzony boczek i kiełbasę. Po 20 minutach gotowania dodajemy pokrojone pieczarki i mięsa, mieszamy i gotujemy dalej. Kiszoną kapustę lekko odciskamy z soku i wkładamy do gotujących się składników. Całość kilkakrotnie musimy wymieszać podczas gotowania. Bigos po dodaniu kiszonej kapusty gotujemy 60 minut i kilka razy musimy go przemieszać. Po godzinnym gotowaniu odstawiamy pod przykryciem. Wieczorem ponownie zagotowujemy i dodajemy pokrojone zieleniny i mrożone śliwki pokrojone w kostkę. Gotujemy ponownie 60 minut. I tak ja gotuję bigos trzy dni. Z rana godzinę i wieczorem godzinę. W drugim dniu gotowania możemy dodać pastę rosołową oraz pozostałe przyprawy. W trzecim dniu dodajemy koncentrat pomidorowy, próbujemy smak, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku i gotujemy 15 minut. Gotowy bigos możemy włożyć gorący do słoików, podać ze świeżym pieczywem lub z ugotowanymi ziemniakami.
Pyszny bigos!Z kiełbasą z Zalasku najlepszy!
OdpowiedzUsuń