Gulasz ugotowany z wieprzowej szynki, podany z makaronem penne.
Składniki:
szynka wieprzowa 1 kg
cebula 1 szt.
papryka czerwona słodka 1 szt.
włoszczyzna suszona 3 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
pieprz ziołowy do smaku
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 6 szt.
mąka pszenna do zagęszczenia 2 łyżki
woda 1,5 litra
makaron penne
Wykonanie:
Mięso z szynki wieprzowej kroimy w kostkę i smażymy na gorącym tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę i w kostkę paprykę. Doprawiamy solą i pieprzami do smaku. W między czasie gotujemy bulion warzywny z suszonej włoszczyzny, pasty rosołowej z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Usmażone mięso wraz z cebulą i papryką dodajemy do gotującego się bulionu. Całość gotujemy około 30 minut do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzami, zagęszczamy mąką i jeszcze gotujemy kilka minut. W między czasie gotujemy makaron penne Gulasz podajemy z makaronem penne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz