piątek, 11 sierpnia 2023

Gulasz z wieprzowiny z makaronem penne.

 


Gulasz ugotowany z wieprzowej szynki, podany z makaronem penne.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg

cebula 1 szt.

papryka czerwona słodka 1 szt.

włoszczyzna suszona 3 łyżki

pasta rosołowa 1 łyżka

sól do smaku

pieprz czarny do smaku

pieprz ziołowy do smaku

liście laurowe 3 szt.

ziele angielskie 6 szt.

mąka pszenna do zagęszczenia 2 łyżki

woda 1,5 litra

makaron penne

Wykonanie:

Mięso z szynki wieprzowej kroimy w kostkę i smażymy na gorącym tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę i w kostkę paprykę. Doprawiamy solą i pieprzami do smaku. W między czasie gotujemy bulion warzywny z suszonej włoszczyzny, pasty rosołowej z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Usmażone mięso wraz z cebulą i papryką dodajemy do gotującego się bulionu. Całość gotujemy około 30 minut do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzami, zagęszczamy mąką i jeszcze gotujemy kilka minut. W między czasie gotujemy makaron penne Gulasz podajemy z makaronem penne.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz