Mini torcik Tiramisu zrobiony z podłużnych biszkoptów nasączonych kawą naturalną z amaretto, przełożonych kremem z mascarpone o smaku tiramisu, posypany kakao. Torcik składa się z trzech warstw. Prosty i szybki w przygotowaniu.
Składniki:
podłużne biszkopty 12 szt.
krem z mascarpone o smaku tiramisu 1 opakowanie
kawa naturalna 100 ml (z 2 łyżeczek, rozpuszczalna)
amaretto 50 ml
kakao do posypania
masło 100 g
mleko zimne 250 ml
winogrona bezpestkowe 5 szt.
listki mięty
Wykonanie:
Krem przygotowujemy w miseczce według instrukcji która jest na opakowaniu kremu. Na talerzyku na którym będziemy przygotowywać torcik układamy nasączone w kawie zmieszanej z amaretto biszkoptami. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem tiramisu, posypujemy kakao. Nakładamy kolejną warstwę z nasączonych biszkoptów i wykładamy krem. Krem równo rozprowadzamy i posypujemy kakao. I w ten sam sposób nakładamy trzecią warstwę. Gotowy torcik wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po kilkugodzinnym chłodzeniu możemy udekorować winogronem i listkami mięty i możemy konsumować. Torcik idealny jest do porannej lub popołudniowej kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz