sobota, 26 sierpnia 2023

Mini torcik Tiramisu.

 


Mini torcik Tiramisu zrobiony z podłużnych biszkoptów nasączonych kawą naturalną z amaretto, przełożonych kremem z mascarpone o smaku tiramisu, posypany kakao. Torcik składa się z trzech warstw. Prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki:

podłużne biszkopty 12 szt.

krem z mascarpone o smaku tiramisu 1 opakowanie

kawa naturalna 100 ml (z 2 łyżeczek, rozpuszczalna)

amaretto 50 ml

kakao do posypania

masło 100 g

mleko zimne 250 ml

winogrona bezpestkowe 5 szt.

listki mięty

Wykonanie:

Krem przygotowujemy w miseczce według instrukcji która jest na opakowaniu kremu. Na talerzyku na którym będziemy przygotowywać torcik układamy nasączone w kawie zmieszanej z amaretto biszkoptami. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem tiramisu, posypujemy kakao. Nakładamy kolejną warstwę z nasączonych biszkoptów i wykładamy krem. Krem równo rozprowadzamy i posypujemy kakao. I w ten sam sposób nakładamy trzecią warstwę. Gotowy torcik wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po kilkugodzinnym chłodzeniu możemy udekorować winogronem i listkami mięty i możemy konsumować. Torcik idealny jest do porannej lub popołudniowej kawy.














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz