środa, 20 września 2023

Biała kaszanka z mięsem indyka i wątróbką gęsią.

 


Bardzo smaczna biała kaszanka. Idealna do pieczenia lub podana jako zimna przekąska.

Składniki:

2 skrzydła indycze

500 gram wątróbki gęsiej

13 szklanek wody

6 listków laurowych

20 ziaren ziela angielskiego

1 łyżka soli morskiej

2 czubate łyżki domowej pasty warzywnej

3 szklanki kaszy gryczanej

3 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak

15 gram suszonej papryki chilli

pieprz, majeranek

jelita wieprzowe 28/30 mm.

Wykonanie:

01 - wycinamy żylaste części z wątróbek gęsich i płuczemy pod bieżącą wodą.

02 - wlewamy do garnka 13 szklanek wody i solimy 1 dużą łyżką soli i doprowadzamy do wrzenia

03 - wkładamy skrzydła indycze i gotujemy do miękkości zbierając szumowiny

04 - smażymy wątróbki z cebulką

05 - wyjmujemy ugotowane skrzydła, studzimy i obieramy z kości

06 - obrane mięsko oraz usmażone wątróbki mielimy przez sitko 12 mm.

07 - Wywar przelewamy przez sitko, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zmielone mięsa, wszystkie przyprawy.

08 - płuczemy kasze i wrzucamy do gara, mieszamy i parzymy do pół miękkości kasz i wyłączamy gaz, kasza sama dojdzie pod przykryciem.

09 - ostudzoną kaszanką napełniamy nadziewarkę i nadziewamy na luźno wcześniej wypłukane jelita wieprzowe.

10 - parzymy w temperaturze 75 stopni 35 minut.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz