Bardzo smaczna biała kaszanka. Idealna do pieczenia lub podana jako zimna przekąska.
Składniki:
2 skrzydła indycze
500 gram wątróbki gęsiej
13 szklanek wody
6 listków laurowych
20 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli morskiej
2 czubate łyżki domowej pasty warzywnej
3 szklanki kaszy gryczanej
3 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
15 gram suszonej papryki chilli
pieprz, majeranek
jelita wieprzowe 28/30 mm.
Wykonanie:
01 - wycinamy żylaste części z wątróbek gęsich i płuczemy pod bieżącą wodą.
02 - wlewamy do garnka 13 szklanek wody i solimy 1 dużą łyżką soli i doprowadzamy do wrzenia
03 - wkładamy skrzydła indycze i gotujemy do miękkości zbierając szumowiny
04 - smażymy wątróbki z cebulką
05 - wyjmujemy ugotowane skrzydła, studzimy i obieramy z kości
06 - obrane mięsko oraz usmażone wątróbki mielimy przez sitko 12 mm.
07 - Wywar przelewamy przez sitko, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zmielone mięsa, wszystkie przyprawy.
08 - płuczemy kasze i wrzucamy do gara, mieszamy i parzymy do pół miękkości kasz i wyłączamy gaz, kasza sama dojdzie pod przykryciem.
09 - ostudzoną kaszanką napełniamy nadziewarkę i nadziewamy na luźno wcześniej wypłukane jelita wieprzowe.
10 - parzymy w temperaturze 75 stopni 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz