wtorek, 12 września 2023

Duszone plastry karczku z cebulką.

 


Duszone plastry karczku z cebulką, podane z ziemniakami i mizerią z ogórków.

Składniki:

karczek wieprzowy 2 plastry

cebula 1 szt.

czosnek 2 ząbki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

pieprz czarny do smaku

liść laurowy 2 szt.

ziemniaki 5 szt.

ogórki świeże 4 szt.

naturalny jogurt 4 łyżki

Wykonanie:

Plastry karczku rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą i pieprzami. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem. Plastry karczku smażymy na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do jej zeszklenia. Gdy cebula będzie zeszklona całość podlewamy przegotowaną wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. W między czasie robimy mizerię z ogórków i jogurtu oraz gotujemy ziemniaki. Gotowe uduszone plastry karczku podajemy z ziemniakami polanymi wytworzonym sosem i mizerią z ogórków.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz