Duszone plastry karczku z cebulką, podane z ziemniakami i mizerią z ogórków.
Składniki:
karczek wieprzowy 2 plastry
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny do smaku
liść laurowy 2 szt.
ziemniaki 5 szt.
ogórki świeże 4 szt.
naturalny jogurt 4 łyżki
Wykonanie:
Plastry karczku rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą i pieprzami. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem. Plastry karczku smażymy na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do jej zeszklenia. Gdy cebula będzie zeszklona całość podlewamy przegotowaną wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. W między czasie robimy mizerię z ogórków i jogurtu oraz gotujemy ziemniaki. Gotowe uduszone plastry karczku podajemy z ziemniakami polanymi wytworzonym sosem i mizerią z ogórków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz