wtorek, 5 września 2023

Gulasz wieprzowy z warzywami.

 


Gulasz wieprzowy ugotowany z karczku i warzyw podany z kaszą jęczmienną, ogórkiem kiszonym i czarnymi oliwkami.

Składniki:

70 dkg. karczku

papryki (czerwoną, żółtą)

1 marchewka

1 cebula

lubczyk

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

1 łyżeczka pieprzu kolorowego

średnia główka czosnku

sól himalajska, pieprz ziołowy, majeranek, mielone ziele angielskie, liść laurowy

3,5 szklanki wody

2 łyżki mąki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 torebka kaszy jęczmiennej (sparzonej)

ogórek kiszony

oliwki czarne

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew i papryki oraz drobno pokrojony lubczyk, solimy do smaku dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie i warzywa w garnku miękkie, to dodajemy do garnka z warzywami podduszone mięsko z cebulką i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. Podajemy ze sparzoną kaszą gryczaną lub jęczmienną z taką jak kto lubi, plus kiszony ogórek i czarne oliwki.














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz