Biała kaszanka z sosem z ostrych papryczek. Smakuje na zimno jako przekąska lub pieczona.
Surowiec:
boczek wieprzowy surowy 50 dag
cebula 1 szt.
kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
kasza jęczmienna 2 szklanki
wywar 6 szklanek
2 czubate łyżki pasty rosołowej (swojego wyrobu)
sos z ostrych papryczek 200 ml
jelita wieprzowe 28-32 mm
szklanka 250 ml
Przyprawy:
liść laurowy mielony pół łyżeczki
ziele angielskie mielone pół łyżeczki
majeranek 2 łyżki
sól 1 łyżka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
pieprz czarny 1 łyżeczka
papryka ostra mielona 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
Wykonanie:
Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zarumienienia. Z 6 szklanek gotujemy wywar z domowej pasty rosołowej, sosu z ostrych papryczek i przypraw. Do gotującego się wywaru dodajemy usmażone skwarki boczku i cebuli oraz wypłukane kasze. Gotujemy cały czas mieszając do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60-70 %. Gdy kasze będą na 60-70 % sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy kasze, mieszamy, i po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I osuszone wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz