poniedziałek, 9 października 2023

Biała kaszanka na ostro.

 


Biała kaszanka z sosem z ostrych papryczek. Smakuje na zimno jako przekąska lub pieczona. 

Surowiec:

boczek wieprzowy surowy 50 dag

cebula 1 szt.

kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka

kasza jęczmienna 2 szklanki

wywar 6 szklanek

2 czubate łyżki pasty rosołowej (swojego wyrobu)

sos z ostrych papryczek 200 ml

jelita wieprzowe 28-32 mm

szklanka 250 ml

Przyprawy:

liść laurowy mielony pół łyżeczki

ziele angielskie mielone pół łyżeczki 

majeranek  2 łyżki 

sól 1 łyżka

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

pieprz czarny  1 łyżeczka

papryka ostra mielona 1 łyżeczka

papryka słodka mielona 1 łyżeczka

Wykonanie:

Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zarumienienia. Z 6 szklanek gotujemy wywar z domowej pasty rosołowej, sosu z ostrych papryczek i przypraw. Do gotującego się wywaru dodajemy usmażone skwarki boczku i cebuli oraz wypłukane kasze. Gotujemy cały czas mieszając do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60-70 %. Gdy kasze będą na 60-70 % sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy kasze, mieszamy, i po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I osuszone wkładamy do lodówki.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz