Kotlety mielone z mięsa wieprzowego, podane z ziemniakami i sałatką z kapusty i papryk.
Składniki:
mięso mielone z mięsa wieprzowego 90 dag
bułka tarta pół szklanki
cebula połowa
czosnek 2 ząbki
jajka 2 szt.
pieprz - do smaku
sól - do smaku
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 8 szt.
sałatka z kapusty i papryk 1 słoiczek
Wykonanie:
Mięso mielimy wraz z cebulą i czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy solą, pieprzem i wbijamy dwa jajka. Wszystkie składniki mieszamy. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Smażymy na małym ogniu, tak żeby mięso w środku kotleta nie było surowe. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i sałatką z kapusty i papryk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz