niedziela, 24 grudnia 2023

Śledzie w zalewie z oleju i octu z cebulą i suszonymi pomidorami.

 

Pyszne śledzie zrobione z cebulą i suszonymi pomidorami w oleju, zalane zalewą z octu i oleju.

Składniki:

4 duże śledzie ze skórą (bez głów)

cebula 2 szt.

pomidory w oleju 400 g

pół szklanki oleju rzepakowego

Zalewa octowa:

pół szklanki octu 10%

2 szklanki wody

1 łyżeczka cukru

sól do smaku

liście laurowe

Ziele angielskie

pieprz w ziarenkach

Wykonanie:

Śledzie obieramy ze skóry, czyścimy, myjemy, kroimy na kawałki i moczymy w zimnej wodzie 3 godziny, po półtorej godziny wymieniamy wodę na świeżą. Po okresie moczenia odciskamy z wody i wykładamy na durszlak żeby ociekły z wody. Ocieknięte kawałki śledzia i pokrojone cebule wkładamy do miski i zalewamy olejem razem z pomidorami i mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny a w między czasie zagotowujemy wodę na zalewę z laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Zalewę doprawiamy do smaku cukrem i solą. Po zagotowaniu się zalewy wlewamy ocet i pozostawiamy do wystudzenia. Po 2-3 godzinach kawałki śledzi wkładamy do słoików, przekładamy warstwy śledzi plasterkami cebuli i pomidorów, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Zalewamy olejem pół na pół z przygotowaną zalewą. Słoik zakręcamy i odstawiamy w kuchni na dobę lub dwie doby żeby śledzie zmiękły. Po tym czasie wstawiamy słoik do lodówki.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz