Pyszne śledzie zrobione z cebulą i suszonymi pomidorami w oleju, zalane zalewą z octu i oleju.
Składniki:
4 duże śledzie ze skórą (bez głów)
cebula 2 szt.
pomidory w oleju 400 g
pół szklanki oleju rzepakowego
Zalewa octowa:
pół szklanki octu 10%
2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
liście laurowe
Ziele angielskie
pieprz w ziarenkach
Wykonanie:
Śledzie obieramy ze skóry, czyścimy, myjemy, kroimy na kawałki i moczymy w zimnej wodzie 3 godziny, po półtorej godziny wymieniamy wodę na świeżą. Po okresie moczenia odciskamy z wody i wykładamy na durszlak żeby ociekły z wody. Ocieknięte kawałki śledzia i pokrojone cebule wkładamy do miski i zalewamy olejem razem z pomidorami i mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny a w między czasie zagotowujemy wodę na zalewę z laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Zalewę doprawiamy do smaku cukrem i solą. Po zagotowaniu się zalewy wlewamy ocet i pozostawiamy do wystudzenia. Po 2-3 godzinach kawałki śledzi wkładamy do słoików, przekładamy warstwy śledzi plasterkami cebuli i pomidorów, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Zalewamy olejem pół na pół z przygotowaną zalewą. Słoik zakręcamy i odstawiamy w kuchni na dobę lub dwie doby żeby śledzie zmiękły. Po tym czasie wstawiamy słoik do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz