sobota, 30 grudnia 2023

Wieprzowy boczek zrolowany i parzony.

 


Bardzo smaczny rolowany boczek wieprzowy, natarty solą, pieprzem i czosnkiem, parzony. Idealna wędlina na kanapki.

Składniki:

boczek wieprzowy chudy 80 dag

pieprz ziołowy

sól

żelatyna

rękaw do pieczenia

przędza wędliniarska

Wykonanie:

Wymyty, osuszony kawałek boczku nacieramy solą, pieprzem i na koniec żelatyną. Mocno zwijamy i osznurowujemy tak jak szynkę, przędzą wędliniarską. Żeby podczas parzenia nie tracić smaku boczku, umieszczamy go w kawałku rękawa do pieczenia. Także osznurowujemy żeby było szczelnie i parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza 4 godziny. Po sparzeniu studzimy, ostudzony przechowujemy w lodówce. Najlepiej jest kroić po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz