czwartek, 25 stycznia 2024

Surówka z selera naciowego.

 

Bardzo zdrowa, smaczna, chrupiąca surówka z selera naciowego, idealnie nadająca się do wielu dań.

Składniki na surówkę:

kapusta pekińska 1 szt.

gałązki selera naciowego 3-4 

ogórek zielony 1 długi 

szczypiorek

mała puszka kukurydzy

ocet winny lub sok z cytryny

olej ( ja używam rzepakowego tłoczonego na zimno i lnianego ) 

sól, pieprz

Olej mieszamy z octem i pieprzem w stosunku:

4 łyżki oleju - 1 łyżka octu - 1/4 łyżeczki pieprzu, w zależności jaką dużą mamy kapustę. Na średnią kapustę ( trochę ponad 1 kg ) robię z 8 łyżek oliwy ( w tym 2 lnianego ), 2 łyżek octu winnego i pół łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, seler naciowy w 2 mm paseczki, szczypiorek kroimy drobno i solimy. Dodajemy kukurydzę i wszystko mieszamy - zalewamy miksturą z oleju, octu i pieprzu. Odstawiamy na 30-40 minut.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz