Bardzo zdrowa, smaczna, chrupiąca surówka z selera naciowego, idealnie nadająca się do wielu dań.
Składniki na surówkę:
kapusta pekińska 1 szt.
gałązki selera naciowego 3-4
ogórek zielony 1 długi
szczypiorek
mała puszka kukurydzy
ocet winny lub sok z cytryny
olej ( ja używam rzepakowego tłoczonego na zimno i lnianego )
sól, pieprz
Olej mieszamy z octem i pieprzem w stosunku:
4 łyżki oleju - 1 łyżka octu - 1/4 łyżeczki pieprzu, w zależności jaką dużą mamy kapustę. Na średnią kapustę ( trochę ponad 1 kg ) robię z 8 łyżek oliwy ( w tym 2 lnianego ), 2 łyżek octu winnego i pół łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, seler naciowy w 2 mm paseczki, szczypiorek kroimy drobno i solimy. Dodajemy kukurydzę i wszystko mieszamy - zalewamy miksturą z oleju, octu i pieprzu. Odstawiamy na 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz