poniedziałek, 11 marca 2024

Deser Tiramisu.

 

Bardzo smaczny deser Tiramisu, dlatego robię go często. Krem do deseru zrobiony z żółtek kurzych jajek, serka Mascarpone i bitej śmietany.

Składniki:

mascarpone ser 500 g 

żółtka jaj kurzych 4 szt.

biszkopty włoskie (kocie języczki) 1 op.

śmietana 30 lub 36% 400 ml

cukier puder 4 łyżki 

kakao 3 łyżki 

woda 1 szklanka 200 ml

kawa naturalna rozpuszczalna 3 łyżeczki 

amaretto 50 ml

Wykonanie:

Zaparzamy kawę w 1 szklance wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Miksujemy 4 żółtka z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę, Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serek Mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanych żółtek i serków i wszystko mieszamy drewnianą patką do zjednolicenia masy i odstawiamy. Na talerzyku układamy warstwę z nasączonych w kawie biszkopcików. Na warstwę biszkopcików nakładamy warstwę kremu którą posypujemy kakao. Robimy kolejną warstwę w ten sam sposób. Takich warstw robimy trzy. Górę deseru posypujemy kakao. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz