wtorek, 23 kwietnia 2024

Kapuśniak z młodej kapusty.

 

Kapuśniak z młodej kapusty ugotowany na wieprzowej konserwie słoikowej z marchwią młodą i ziemniakami.

Składniki:

kapusta młoda (biała)

marchew 2 szt.

ziemniaki 6 szt. średnie

koper 1 pęczek

konserwa słoikowa 2 szt. (dwa słoiczki po 330 g)

pasta rosołowa 2 łyżki lub koskta rosołowa kupna

liście laurowe 3 szt.

ziele angielskie 6 ziaren

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

woda 3 litry

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki i marchew kroimy w większą kostkę, zalewamy lekko osoloną wodą i gotujemy do miękkości marchwi i ziemniaków. Do gotujących się ziemniaków dodajemy pokrojone w kostkę mielonki, pokrojoną kapustę, 3 laurowe liście i 6 ziaren ziela angielskiego oraz pastę rosołową. Gotujemy około 20 minut. Do gotującej się zupy dodajemy pokrojony koper, pieprz ziołowy i sól do smaku. I jeszcze gotujemy kilka minut. Ugotowaną zupę podajemy na gorąco.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz