Kapuśniak z młodej kapusty ugotowany na wieprzowej konserwie słoikowej z marchwią młodą i ziemniakami.
Składniki:
kapusta młoda (biała)
marchew 2 szt.
ziemniaki 6 szt. średnie
koper 1 pęczek
konserwa słoikowa 2 szt. (dwa słoiczki po 330 g)
pasta rosołowa 2 łyżki lub koskta rosołowa kupna
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 6 ziaren
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
woda 3 litry
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki i marchew kroimy w większą kostkę, zalewamy lekko osoloną wodą i gotujemy do miękkości marchwi i ziemniaków. Do gotujących się ziemniaków dodajemy pokrojone w kostkę mielonki, pokrojoną kapustę, 3 laurowe liście i 6 ziaren ziela angielskiego oraz pastę rosołową. Gotujemy około 20 minut. Do gotującej się zupy dodajemy pokrojony koper, pieprz ziołowy i sól do smaku. I jeszcze gotujemy kilka minut. Ugotowaną zupę podajemy na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz