Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Składniki:
fasola Jaś 50 dag
kiełbasa śląska 40 dag
boczek wędzony 10 dag
włoszczyzna suszona 2 łyżki
przecier pomidorowy (domowy) 500 ml
czosnek 4 ząbki
cebula 1 szt.
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kostka kupna
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 5-6 ziaren
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
sos sojowy ciemny 2 łyżki
majeranek 1 łyżka
Wykonanie:
Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę, gotujemy do miękkości. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Gdy fasola zrobi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, pieprz ziołowy, paprykę, ziele angielskie, włoszczyznę, usmażony boczek z kiełbasą i cebulą. Dodajemy czosnek i pastę rosołową. Gotujemy do chwili aż fasola będzie całkowicie miękka i dodajemy garść majeranku i przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Ugotowaną fasolkę podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz