środa, 26 czerwca 2024

Gulasz wieprzowy.

Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z makaronem i kiszonym ogórkiem. 

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg

cebula 2 szt.

tłuszcz do smażenia

papryka czerwona słodka 1 szt.

suszona włoszczyzna 4 łyżki

bulion 0,5 litra

czosnek 3 ząbki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

mielona gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki

ziele angielskie 5-6 ziaren

liść laurowy 3 szt.

papryka mielona słodka 2 łyżki

sos sojowy ciemny 1 łyżka

mąka pszenna 2 łyżki do zagęszczenia

makaron, taki jaki lubimy

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3/3 cm., solimy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zarumienienia się. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry, dodajemy do smażącego się mięsa, cebula musi być ładnie zeszklona. W między czasie zagotowujemy bulion z suszoną włoszczyzną, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone mięso z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku i gotujemy 40 minut, do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy makaron. Po tym czasie dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, sos sojowy oraz mieloną paprykę słodką. Dusimy jeszcze około 20 minut żeby zredukować troszkę wody i zagęszczamy mąką gulasz żeby zrobił się gęstszy. Ugotowany gulasz podajemy z makaronem oraz z kiszonymi ogóreczkami.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz