niedziela, 18 sierpnia 2024

Nalewka na ananasie.

 

Kolor nalewki powinien być jaśniejszy, taki lekko słomkowy, ale używam do nalewek cukru trzcinowego i kolor wychodzi ciemniejszy. W smaku jest, taka sobie :)

Składniki:

ananas 2,5 kg (po obraniu 2 kg)

spirytus nalewkowy 60% 1,5 litra

kora cynamonu 1,5 kawałka

wanilia 1 szt.

goździki 3 szt.

cukier trzcinowy 20 dag.

Wykonanie:

Owoce ananasa obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę, umieszczamy w słoju. Do słoja dodajemy korę cynamonu, wanilię i goździki. Wszystko zalewamy alkoholem i odstawiamy do maceracji na 6 tygodni. Po okresie maceracji oddzielamy owoc od nalewu. Nalew wlewamy do butelki a owoc zasypujemy cukrem od czasu do czasu mieszając żeby rozpuścił się cukier. Owoc z cukrem niech postoi 2 tygodnie, żeby cukier wyciągnął jak najwięcej soku z ananasa. Po 2 tygodniach zlewamy nalew słodki i mieszamy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę wlewamy do słoja i odstawiamy do 6 miesięcznego dojrzewania w ciemne, chłodne miejsce. Po okresie dojrzewania, filtrujemy całość i rozlewamy do butelek. 




                                                                     Na zdrowie !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz