wtorek, 22 października 2024

Nalewka z pigwowca japońskiego.

Bardzo smaczna i zdrowa nalewka. Owoce pigwowca mają tyle aromatu że można zalewać alkoholem kilka razy.

Składniki:

owoce pigwowca 4 kg

alkohol 48% 3 litry

cukier trzcinowy 1,2 kg

kardamon 20-25 szyszek

kora cynamonowa 1 kawałek 10 cm

skórka z limonki bez białego albedo

kilka pestek z pigwowca

Wykonanie:

Z wymytych owoców usuwamy gniazda nasienne i pestki, 10-20 pestek możemy zostawić a pozostałe pestki możemy wykorzystać do nalewki na pestkach pigwowca. Owoce kroimy w drobne kawałki, dodajemy kardamon, korę cynamonową, skórkę z limonki, kilka zostawionych pestek i zalewamy wszystko alkoholem. Zalane alkoholem składniki w 5 litrowym słoju odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce (o temperaturze pokojowej) na 3 miesiące po tym okresie zlewamy nalew a owoce zasypujemy cukrem. Zasypane owoce cukrem w słoju musimy codziennie kilka razy potrząsać, mieszać tak żeby cukier się rozpuścił. Gdy cukier w całości się rozpuści to odstawiamy na miesiąc, ale też trzeba raz na dzień przemieszać wszystko, syrop który się wytworzył z owocu wyciągnie jeszcze dużo aromatu i alkoholu z owocu. Po miesiącu zlewamy nalew słodki, filtrujemy i mieszamy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę rozlewamy do butelek lub do jednego słoja i odstawiamy do dojrzewania, na minimum 6 miesięcy w ciemne chłodne miejsce, może to być piwnica. Owoce z nalewki możemy wykorzystać, robiąc np. konfiturę z prądem :) i po łyżeczce takiej konfitury używać zimą do herbaty :)





                                                           Na zdrowie !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz