środa, 16 października 2024

Zupa neapolitańska.

 

Przepis każdy inny, ale jedno łączy je wszystkie. Żółty ser, makaron, żółtka i dużo śmietanki. Ja ugotowałam swoją zupę na wywarze warzywnym.

Składniki:

marchew 1-2 szt.

pietruszka 1 szt.

seler 1/4 szt.

żółtko jajek 2 szt.

śmietanka kremowa 200 ml

Kucharek przyprawa do potraw

oregano

bazylia

masło klika łyżek

szczypiorek 1/2 pęczka

makaron kokardki 15-20 dag

bulion warzywny 2 l

ser żółty 1 (tarty)

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente- odcedzamy. Obrane warzywa ścieramy na grubej tarce, a następnie wrzucamy na rozgrzane w garnku masło- chwilkę dusimy. Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy do miękkości. Śmietankę miksujemy z żółtkami i wlewamy do zupy. Dodajemy także starty ser. Całość przyprawiamy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z makaronem.



                                                                   Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz