Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Składniki:
10 kawałków surowego boczku bez skóry i kości 1,7 kg. (paski o szerokości 10-15 cm.)
przędza wędliniarska
Peklowanie 4 dni według tabeli peklowania "Dziadka".
Dodatki do zalewy:
ziele angielskie, czosnek, liść laurowy
Wykonanie:
Zaparzamy szklanką wrzącej wody pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy ( parzymy pod przykryciem 10-15 minut). Po sparzeniu dodajemy do solanki przygotowanej według tabeli "Dziadka", i zimną solanką zalewamy nasz boczek. Codziennie przewracamy boczek. Po czasie peklowania płuczemy pod wodą i osznurowujemy. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin (u mnie osusza się w lodówce). Po czasie osuszania wędzimy w garnku w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz