środa, 11 grudnia 2024

Boczek wieprzowy wędzony.

 

Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.

Składniki:

10 kawałków surowego boczku bez skóry i kości 1,7 kg. (paski o szerokości 10-15 cm.)

przędza wędliniarska

Peklowanie 4 dni według tabeli peklowania "Dziadka".

Dodatki do zalewy: 

ziele angielskie, czosnek, liść laurowy

Wykonanie:

Zaparzamy szklanką wrzącej wody pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy ( parzymy pod przykryciem 10-15 minut). Po sparzeniu dodajemy do solanki przygotowanej według tabeli "Dziadka", i zimną solanką zalewamy nasz boczek. Codziennie przewracamy boczek. Po czasie peklowania płuczemy pod wodą i osznurowujemy. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin (u mnie osusza się w lodówce). Po czasie osuszania wędzimy w garnku w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.










                                                     Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz