Pyszne, rozgrzewające flaczki ugotowane z gęsich żołądków i ćwiartek z kurczaka.
Skład:
1,2 kg gęsich żołądków
2 ćwiartki z kurczaka
2 litry wody
Przyprawy:
1 gałka muszkatołowa
gorczyca biała
imbir
sos sojowy
suszona włoszczyzna
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
pół łyżeczki kolorowego pieprzu
sól do smaku (2 łyżki stołowe)
1 łyżka przecieru pomidorowego
4-5 listków laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa domowej kostki rosołowej
Wykonanie:
Wymyte i oczyszczone żołądki gotujemy z dodatkiem 1 łyżki stołowej soli, gotujemy do momentu wrzenia wody i powstania szumowin. Po zagotowaniu, wylewamy wodę, płuczemy żołądki i ponownie w 2 litrach wody z dodatkiem 1 łyżki soli gotujemy do miękkości żołądków. W między czasie myjemy, czyścimy ćwiartki z kurczaka, oddzielamy mięso od kości. Kości z ćwiartek kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do garnka z gotującymi się żołądkami. Mięso oddzielone z ćwiartek kurczaka kroimy w paski wielkości drobnych frytek. Gdy gotujące się kości z ćwiartek są takie że odchodzi z nich mięso, wyjmujemy je i studzimy. Ostudzone obieramy z mięsa. Ugotowane żołądki wyjmujemy i studzimy. Do garnka wrzucamy suszone warzywa i pokrojone mięso z ćwiartek kurczaka i gotujemy. W między czasie kroimy żołądki w paski wielkości frytek i pokrojone wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i mięsem z kurczaka. Dodajemy sos sojowy (do smaku), pokrojone drobno ząbki czosnku i wszystkie przyprawy, łyżkę kostki rosołowej i 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Jeszcze raz próbujemy i doprawiamy do smaku. Gotujemy wszystko jeszcze z 10-15 minut i kończymy gotowanie. Flaczki już są gotowe. Nie doprawiamy flaczków w garnku na ostro, raczej niech każdy sobie popieprzy sam dopasuje do swojego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz