poniedziałek, 16 grudnia 2024

Flaczki z gęsich żołądków

 

Pyszne, rozgrzewające flaczki ugotowane z gęsich żołądków i ćwiartek z kurczaka.

Skład:

1,2 kg gęsich żołądków

2 ćwiartki z kurczaka

2 litry wody

Przyprawy:

1 gałka muszkatołowa

gorczyca biała

imbir

sos sojowy

suszona włoszczyzna

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

pół łyżeczki kolorowego pieprzu

sól do smaku (2 łyżki stołowe)

1 łyżka przecieru pomidorowego

4-5 listków laurowych

10 ziarenek ziela angielskiego

4 ząbki czosnku

1 łyżka stołowa domowej kostki rosołowej

Wykonanie:

Wymyte i oczyszczone żołądki gotujemy z dodatkiem 1 łyżki stołowej soli, gotujemy do momentu wrzenia wody i powstania szumowin. Po zagotowaniu, wylewamy wodę, płuczemy żołądki i ponownie w 2 litrach wody z dodatkiem 1 łyżki soli gotujemy do miękkości żołądków. W między czasie myjemy, czyścimy ćwiartki z kurczaka, oddzielamy mięso od kości. Kości z ćwiartek kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do garnka z gotującymi się żołądkami. Mięso oddzielone z ćwiartek kurczaka kroimy w paski wielkości drobnych frytek. Gdy gotujące się kości z ćwiartek są takie że odchodzi z nich mięso, wyjmujemy je i studzimy. Ostudzone obieramy z mięsa. Ugotowane żołądki wyjmujemy i studzimy. Do garnka wrzucamy suszone warzywa i pokrojone mięso z ćwiartek kurczaka i gotujemy. W między czasie kroimy żołądki w paski wielkości frytek i pokrojone wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i mięsem z kurczaka. Dodajemy sos sojowy (do smaku), pokrojone drobno ząbki czosnku i wszystkie przyprawy, łyżkę kostki rosołowej i 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Jeszcze raz próbujemy i doprawiamy do smaku. Gotujemy wszystko jeszcze z 10-15 minut i kończymy gotowanie. Flaczki już są gotowe. Nie doprawiamy flaczków w garnku na ostro, raczej niech każdy sobie popieprzy sam dopasuje do swojego smaku.



                                                 Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz