poniedziałek, 8 lutego 2016

Domowa kostka rosołowa.


skład:

2 duże pęczki lubczyku
1 seler z nacią
0,5 kg. marchwi
1 duży pęczek kopru
olej kujawski bazylia z czosnkiem 100 ml.

przyprawy:

curry 15 gram
1 mała łyżeczka imbiru
1 mała łyżeczka granulowanego czosnku
100 gram soli himalajskiej
2 łyżki majeranku
zioła prowansalskie 15 gram
1 łyżeczka zmielone ziele angielskie, liść laurowy.

wykonanie:

Wszystkie natki i obrane korzenie myjemy i razem z łodygami mielimy przez jak najgrubsze sitko (10-12 mm.). Wlewamy 100 ml. oleju, wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Pomieszaną masą napełniamy po górne brzegi słoiczki 200 ml. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania. Otwarty słoik trzymamy w lodówce, 1 łyżka pasty równa jest jednej kostce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz