Kotlety mielone z Miruny z ziemniakami i surówką.
składniki:
0,5 kg fileta ryby Miruny
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
1 jajko ugotowane na twardo
pęczek kopru
pół szklanki tartej bułki
3 stołowe łyżki tartego sera Mozzarella
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
5 ziemniaków
surówka domowa
tłuszcz do smażenia
wykonanie:
Do zmielonej ryby dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, wbijamy jajko, dodajemy ugotowane na twardo rozdrobnione jajko, ser Mozzarella, pokrojony świeży koper i pozostałe wszystkie przyprawy. Przyprawiony do smaku i dobrze wyrobiony farsz wstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącej z tłuszczem patelni z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy obrane, wymyte, osolone ziemniaki. Po ugotowaniu odlewamy wodę z ziemniaków, odparowujemy je i tłuczemy. Wkładamy na talerz porcję ziemniaków, kotleta i surówkę.
Smacznego!!!
0,5 kg fileta ryby Miruny
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
1 jajko ugotowane na twardo
pęczek kopru
pół szklanki tartej bułki
3 stołowe łyżki tartego sera Mozzarella
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
5 ziemniaków
surówka domowa
tłuszcz do smażenia
wykonanie:
Do zmielonej ryby dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, wbijamy jajko, dodajemy ugotowane na twardo rozdrobnione jajko, ser Mozzarella, pokrojony świeży koper i pozostałe wszystkie przyprawy. Przyprawiony do smaku i dobrze wyrobiony farsz wstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącej z tłuszczem patelni z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy obrane, wymyte, osolone ziemniaki. Po ugotowaniu odlewamy wodę z ziemniaków, odparowujemy je i tłuczemy. Wkładamy na talerz porcję ziemniaków, kotleta i surówkę.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz