piątek, 4 marca 2016

Kotlety mielone z Miruny z ziemniakami i surówką



Kotlety mielone z Miruny z ziemniakami i surówką.


składniki:

0,5 kg fileta ryby Miruny
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
1 jajko ugotowane na twardo
pęczek kopru
pół szklanki tartej bułki
3 stołowe łyżki tartego sera Mozzarella
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
5 ziemniaków
surówka domowa
tłuszcz do smażenia

wykonanie:

Do zmielonej ryby dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, wbijamy jajko, dodajemy ugotowane na twardo rozdrobnione jajko, ser Mozzarella, pokrojony świeży koper i pozostałe wszystkie przyprawy. Przyprawiony do smaku i dobrze wyrobiony farsz wstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącej z tłuszczem patelni z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy obrane, wymyte, osolone ziemniaki. Po ugotowaniu odlewamy wodę z ziemniaków, odparowujemy je i tłuczemy. Wkładamy na talerz porcję ziemniaków,  kotleta i surówkę.



















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz