środa, 2 marca 2016

Zapiekanka ziemniaczana.


Składniki: 

- 1,8 kg startych ziemniaków
- sól i pieprz do smaku
- 450 ml. kwaśnej śmietany
- pół kostki roztopionego masła
 - pół szklanki posiekanej cebuli
- 340 g sera Cheddar startego na dużych oczkach

Wykonanie:

1 - Starte ziemniaki włóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
2 - Posyp je solą i pieprzem według uznania.
3 - Do osobnej miski wlej kwaśną śmietanę i dolej do niej roztopione masło. Nie zapomnij dodać także cebulki!
4 - Wszystko dokładnie wymieszaj.
5 - Gotową mieszankę rozprowadź na ziemniakach i bardzo delikatnie ją wymieszaj.
6 - Posyp wszystko serem – nie żałuj go!
7 - Włóż potrawę do piekarnika nastawionego na 180° C. Należy ją piec od 45 do 55 minut.




















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz