czwartek, 24 marca 2016

Polędwica wieprzowa wędzona podpiekana.



UWAGA!!! Wędzona metodą garnkową.


surowiec:

0,75 kg schabu środkowego


peklowanie na mokro:

Według tabeli Dziadka
ilość dni peklowania 5.

wykonanie:

Podczas peklowania, mięso codziennie przewracamy i masujemy. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin. Wędzimy na zrębkach olcha / buk / brzoza, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni C. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni C. i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni C. ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz. Proces wędzenia i podpiekania zakończony. Wyjmujemy polędwicę z gara w którym wędziliśmy, płuczemy pod gorącą wodą i obsuszamy ręczniczkami papierowymi. Wieszamy na kiju na kilka godzin i zimne wkładamy do lodówki.
















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz