sobota, 26 marca 2016

Galareta z drobiu.


składniki:

1 kg kurzych nóżek
0,5 kg skrzydełek kurzych
05 kg kaczych szyjek
2,5 l wody
sól
domowa kostka rosołowa
pieprz ziołowy
ziele angielskie
liście laurowe

do dekoracji:

groszek zielony
marchew
natka pietruszki lub rzeżucha

wykonanie:

W 2,5 litra osolonej wody gotujemy nóżki, skrzydełka i kacze szyje 1 godzinę, studzimy. Po ostudzeniu wyjmujemy nóżki, skrzydełka i kacze szyje i obieramy z mięsa. Wywar przecedzamy na sicie z kawałkiem gazy i wlewamy do wymytego garnczka. Obrane mięska z szyjek, nóżek i skrzydełek dodajemy do wywaru, przyprawiamy do smaku i gotujemy około 40 minut. Nalewamy 4 łyżki stołowe wywaru do spodeczka i ostudzony wstawiamy do lodówki dla sprawdzenia czy stężeje z niego galareta, jeżeli będzie mało ścięta więc musimy wywar z mięsem doprowadzić do wrzenia i w miseczce rozpuścić torebkę żelatyny (na 2,5 litra paczka) i wlać do wywaru z mięsem dobrze mieszając. I już nie gotujemy, tylko czekamy na wystudzenie i zimnym wywarem z mięsem zalewamy udekorowane pojemniki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż stężeje galareta.


Pojemniki na galaretkę wstawiamy do lodówki do momentu stężenia na dnie galaretki. Po stężeniu galaretki na dnie pojemników wlewamy pozostały zimny wywar z mięsem na galaretę.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz