UWAGA!!! Wędzony metodą garnkową.
surowiec:
1,4 kg Schab wieprzowy (środkowy) bez kości
zrębki olcha / buk / brzoza
peklowanie na mokro:
Według tabeli Dziadka
ilość dni peklowania 6
wykonanie:
Podczas peklowania,mięso codziennie przewracamy i masujemy. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin. Wędzimy na zrębkach olcha / buk / brzoza, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni C. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni C. i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni C.ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz. Proces wędzenia i podpiekania zakończony. Wyjmujemy nasze wędzonki z gara w którym wędziliśmy. Wieszamy na kiju na kilka godzin i zimne wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz