środa, 16 marca 2016

Chałka drożdżowa


Przepis na 3 chałki.


składniki:

Ciasto:

100 g masła (roztopionego)
800 g mąki
2 opakowania Drożdży suszonych instant (1 torebka Drożdży instant  = 25 g świeżych drożdży)
150 g cukru
1 opakowanie Cukru wanilinowego 8 g
1 szczypta soli
1 jajko
250 ml ciepłego mleka

Do smarowania:

1 rozbełtane jajko

Posypka:

Cukier trzcinowy
mak

wykonanie:

01 - Rozpuszczamy i studzimy masło.

02 - Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie suche składniki, dobrze je mieszamy.

03 - Do wymieszanych składników w misce wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczone masło i wlewamy ciepłe mleko.

04 - Wyrabiamy ciasto podsypując mąką, do momentu kiedy ciasto będzie odchodziło od rąk.

05 - Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

06 - Po wyrośnięciu, ciasto chwilę ugniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką.

07 - Dzielimy ciasto na 3 części, z każdej części uplatamy warkocz zawijając końcówki pod spód.

08 - Uformowane warkocze (nasze chałki) układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie.

09 - Ułożone chałki na formie do pieczenia przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

10 - Po ponownym wyrośnięciu smarujemy chałki jajkiem, posypujemy cukrem i makiem.

11 - Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20 minut (termoobieg)

12 - Upieczone chałki studzimy na kratce.


















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz