Przepis na 3 chałki.
składniki:
Ciasto:
100 g masła (roztopionego)
800 g mąki
2 opakowania Drożdży suszonych instant (1 torebka Drożdży instant = 25 g świeżych drożdży)
150 g cukru
1 opakowanie Cukru wanilinowego 8 g
1 szczypta soli
1 jajko
250 ml ciepłego mleka
Do smarowania:
1 rozbełtane jajko
Posypka:
Cukier trzcinowy
mak
wykonanie:
01 - Rozpuszczamy i studzimy masło.
02 - Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie suche składniki, dobrze je mieszamy.
03 - Do wymieszanych składników w misce wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczone masło i wlewamy ciepłe mleko.
04 - Wyrabiamy ciasto podsypując mąką, do momentu kiedy ciasto będzie odchodziło od rąk.
05 - Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
06 - Po wyrośnięciu, ciasto chwilę ugniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką.
07 - Dzielimy ciasto na 3 części, z każdej części uplatamy warkocz zawijając końcówki pod spód.
08 - Uformowane warkocze (nasze chałki) układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie.
09 - Ułożone chałki na formie do pieczenia przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
10 - Po ponownym wyrośnięciu smarujemy chałki jajkiem, posypujemy cukrem i makiem.
11 - Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20 minut (termoobieg)
12 - Upieczone chałki studzimy na kratce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz