sobota, 5 marca 2016

Zupa z młodej kapusty z klopsikami.


Smaczna zupa z młodej kapusty z dodatkiem klopsików wieprzowych.


Składniki:

2 małe młode kapusty
3 ziemniaki
1 marchew
300 gram farszu od białej kiełbasy
2,5 l. wody
ziele angielskie 4 szt.
liść laurowy 3 szt.
natka pietruszki
koper
1 stołowa łyżka domowej kostki rosołowej
sól
pieprz
mała łyżeczka płaska czerwonej słodkiej papryki

wykonanie:

Do garnka z 2,5 litra wody wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew i 1 łyżkę domowej kostki rosołowej. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości ziemniaków. W między czasie kroimy kapustę i natkę pietruszki i koper oraz z farszu mięsnego formujemy małe klopsy. Gdy ziemniaki są miękkie do garnka wkładamy pokrojoną kapustę, pietruszkę i koper. Mieszamy wszystkie składniki w garnku, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Na wierzch układamy klopsy i przykrywamy garnek, gotujemy na małym ogniu 5 minut i po 5 minutach obracamy na drugą stronę klopsy i gotujemy kolejne 5 minut. Jeszcze raz próbujemy smak zupy i kończymy gotowanie. Jak ktoś lubi, to do wlanej do talerza zupy może dodać łyżkę śmietany.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz