Z 3 dużych ryb, w moim przypadku Leszczy (waga każdego 600 gram - 1,8 kg) zrobiłam 3 smaczne potrawy, a mianowicie:
1 - Kotlety mielone z leszcza
2 - Smażony leszcz w galaretce octowej
3 - Zupa rybna z klopsami z leszcza
skład:
Leszcze - 1 kg
natki pietruszki
natka kopru
cebula (pokrojona w plasterki)
sól
ziele angielskie
liść laurowy
por
125 gram octu 10%
1 łyżeczka żelatyny (1 łyżeczka na 500 ml. wrzącej zalewy) - tyle zalewy idzie na jeden słoik 1,5 litra.
sporządzanie wywaru:
W oddzielnym garnczku gotujemy wywar z wyciętych podczas filetowania szkieletów i głów ryb, posolony do smaku z dodanym zielem angielskim, liściem laurowym, natkami kopru i pietruszki, porem, marchwią, cebulą pokrojoną w plastry.
wykonanie:
Ryby myjemy, kroimy w kawałki (dzwonki), solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor. W oddzielnym garnczku gotujemy wywar z wyciętych szkieletów i głów ryb, posolony do smaku z dodanym zielem angielskim, liściem laurowym, natkami kopru i pietruszki, porem, marchwią, cebulą pokrojoną w plastry. Usmażone kawałki ryby wkładamy do słoika 1,5 litra. Robimy zalewę w proporcji 0,5 szklanki octu 10% i 2 szklanki wrzącego wywaru (rosołu z ryb), na 0,5 litra zalewy dać 1 łyżeczkę żelatyny. Tak przygotowaną zalewą, gorącą, zalewamy ułożone kawałki ryby w słoiku i zakręcamy wieczko. Słoik odwracamy do góry dnem i czekamy aż się zamknie. Ostudzony wstawiamy do lodówki, Po schłodzeniu kilkunastogodzinnym w lodówce w słoiku powstanie galareta i będzie nasz leszcz w galarecie lekko octowej :) Barrrrdzo pyyyszny.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz