niedziela, 29 maja 2016

Surówka z selerem naciowym kapustą pekińską szczypiorem kukurydzą i rzodkiewką.



Jest to bardzo zdrowa, smaczna surówka, nadająca się do wielu dań. Można ją na wiele sposobów modyfikować. Można do niej dodać kawałki tuńczyka, pomidorka koktajlowego i taką surówkę z tuńczykiem podjadać sobie między posiłkami. Po prostu surówka jest naprawdę pyszna :) Jeżeli chcemy taką surówkę zrobić z dodatkiem pomidorków koktajlowych, wtedy nie dodajemy świeżych ogórków.

składniki:

połowa mniejszej kapusty pekińskiej
3 łodyżki selera naciowego
pęczek szczypioru
świeże ogórki 3-4 sztuki
rzodkiewki 8 sztuk
kukurydza z puszki (5-6 łyżek)
5 łyżek stołowych oleju z pestek winogron
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny

wykonanie:

Kapustę pekińską kroimy w większe piórka,łodyżki selera naciowego, rzodkiewki, szczypior i ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę, mieszamy wszystko. W salaterce mieszamy pieprze, sól razem z oliwą z pestek winogron, pomieszane składniki odstawiamy na 10-15 minut. I po tym czasie dodajemy wymieszaną oliwę z solą i pieprzem do surówki. Dobrze mieszamy wszystkie składniki. Miskę z surówką przykrywamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki, po to żeby wszystkie składniki w surówce przeszły swoimi smakami.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz