Idealne danie na gorące dni. Do dania użyłam zdrowych jajek od kur wesołych :) zielono nóżek i surówki z selera naciowego, rzodkiewki, ogórka świeżego, szczypioru, kukurydzy i kapusty
pekińskiej posolonej, pieprzonej i wymieszanej z 5 łyżkami oliwy z pestek winogron.
składniki na danie dla 2 osób:
8 młodych ziemniaków
4 jajka
sól
pieprz
papryka czerwona w proszku
tłuszcz do smażenia
Surówka z selera naciowego, rzodkiewki, ogórka świeżego, szczypioru, kukurydzy i kapusty
pekińskiej posolonej, pieprzonej i wymieszanej z 5 łyżkami oliwy z pestek winogron.
wykonanie krok po kroku:
1 - Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2 - W między czasie oddzielam białka od żółtek jajek.
3 - Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam pianę mikserem.
4 - Na patelni rozgrzewam olej i z piany układam łyżką takie gniazdo (krater).
5 - Do ułożonego krateru z pianki wkładamy żółtko, solimy, posypujemy papryką i smażymy na
wolnym ogniu pod przykryciem do ścięcia żółtka. Musimy wyczuć moment do zakończenia smażenia, tak żeby żółtko nie zrobiło się na twardo.
6 - Łyżką cedzakową wykładamy usmażony jajeczny krater na talerz.
7 - Na dole talerza nakładamy surówkę.
8 - Ugotowane ziemniaki odlewamy i posypujemy zielonym koprem, delikatnie podrzucając
mieszamy ziemniaki z koprem tak żeby nam się nie porozwalały, powinny być w całości.
9 - Układamy ziemniaki na około krateru jajecznego.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz