piątek, 27 maja 2016

Terrina z jajkiem, serem i warzywami.


Smaczna Francuska przystawka podawana na zimno.

Składniki na małą formę keksową:

4 jajka (ugotowane na twardo)
5-6 plasterków żółtego sera
1 słoik 720 ml konserwowej marchewki z zielonym groszkiem i kukurydzą
15 dkg polędwicy wędzonej, wieprzowej, pokrojonej w kostkę może być inna wędzonka lub szynka
prasowana
Szklanka śmietany 30-36%
5-6 łyżeczek żelatyny
200 ml bulionu warzywnego
pół łyżeczki kostki rosołowej domowej
4 łyżki sosu czosnkowego
sól do smaku
pieprz do smaku

Wykonanie:

Marchew, groszek i kukurydzę wykładamy na durszlak i odcedzamy z wody, wodę wykorzystamy do
wywaru warzywnego. Odmierzamy 200 ml wywaru z groszku, marchewki i kukurydzy, dodajemy pół łyżeczki kostki rosołowej, solimy i pieprzymy. Zagotowujemy wywar i gorącym wywarem zalewamy napęczniałą żelatynę, zalaną wcześniej 1/4 szklanki zimnej wody, dobrze mieszamy podgrzewając na wolnym ogniu. Gdy żelatyna rozpuści się, odstawiamy do wystudzenia. W między czasie gdy Żelatyna z wywarem stygnie, ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy sos czosnkowy, doprawiamy solą i pieprzem i łączymy składniki miksując na wolnych obrotach. Gdy wywar z żelatyną ostygł, wlewamy do masy śmietankowej i mikserem łączymy wszystko. Osączone marchew, groszek i kukurydzę mieszamy z pokrojoną polędwicą w kostkę i masą śmietankową zmiksowaną z wywarem warzywnym i żelatyną. Formę keksową wykładamy folią spożywczą, lekko smarujemy folię olejem i wykładamy plasterkami sera żółtego. Na tak wyłożone dno foremki nakładamy cienką warstwę z masy śmietankowej i warzyw z kostkami polędwicy. Tak wyłożoną formę wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z lodówki i na środku układamy jajka, wokół wykładamy pomieszane warzywa z szynką i masą śmietankową. Równamy drewnianą łopatką masę w formie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotową terrinę kroimy w grube plastry i konsumujemy.

Potrzebne składniki.

Zagotowujemy wywar i gorącym wywarem zalewamy napęczniałą żelatynę, zalaną wcześniej 1/4 szklanki zimnej wody, dobrze mieszamy podgrzewając na wolnym ogniu. Gdy żelatyna rozpuści się, odstawiamy do wystudzenia.

Osączone marchew, groszek i kukurydzę mieszamy z pokrojoną polędwicą w kostkę.

Ostudzony wywar z żelatyną łączymy miksując z masą śmietankową.

Formę keksową wykładamy folią spożywczą, lekko smarujemy folię olejem i wykładamy plasterkami sera żółtego. Na tak wyłożone dno foremki nakładamy cienką warstwę z masy śmietankowej i warzyw z kostkami polędwicy. Tak wyłożoną formę wstawiamy do lodówki na 15 minut. 

Po tym czasie wyjmujemy formę z lodówki i na środku układamy jajka, wokół wykładamy pomieszane warzywa z szynką i masą śmietankową.

Równamy drewnianą łopatką masę w formie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Gotową terrinę kroimy w grube plastry i konsumujemy.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz