poniedziałek, 9 maja 2016

Zupa ogórkowa.


Do ugotowania zupy ogórkowej użyłam wieprzowych żeberek, prawidłowo zupę ogórkową gotuje się na nerce wieprzowej z dodatkiem 2 garści ryżu. Ja gotowałam po swojemu. :) Mąż taką zupę gotuje na nerkach wieprzowych z dodatkiem ryżu.



składniki:

0,5 kg wieprzowych żeberek
5 małych kiszonych ogórków
pół szklanki wody z kiszonych ogórków
4 średnie ziemniaki
1 marchew
natka pietruszki
natka kopru
1 łyżka stołowa domowej kostki rosołowej
2 litry wody
2 łyżki śmietany do zabielenia zupy
pieprz
sól

wykonanie:

W 2 litrach wody gotujemy wywar z żeberek, gdy żeberka będą miękkie, wyjmujemy je a do wywaru wkładamy ziemniaki i marchew pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Żeberka obieramy z mięsa, kroimy mięso na drobno i dodajemy do gotującego się wywaru z ziemniakami i marchwią. W między czasie w oddzielnym garnuszku gotujemy starte na wiórki, ogórki kiszone z wodą z kiszonych ogórków, gotujemy do miękkości ogórków. Do gotującej się zupy dokładamy pokrojone natki pietruszki, kopru i łyżkę stołową domowej kostki rosołowej. Gdy starte ogórki będą miękkie dokładamy je razem z gotowaną z nimi wodą do garnka z zupą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i jeszcze chwilę (około 5 minut gotujemy) żeby wszystkie składniki zupy dobrze się połączyły.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz