wtorek, 10 maja 2016

Placki ziemniaczane z mielonym mięsem.



Chrupiące placki smażone z ciasta do którego użyłam ziemniaków startych na wiórka (starte na grubszych oczkach) oraz mielonego mięsa wieprzowego z łopatki.

składniki:

5 dużych ziemniaków (około 1,5 kg)
0,5 kg mielonego mięsa
4 jajka
3 łyżki stołowe mąki pszennej
2 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej
1 łyżka soli
1 mała cebula
majeranek
pieprz ziołowy
pieprz czarny
olej do smażenia

wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na godzinę
żeby ziemniaki zmiękły. Po godzinie dodajemy jajka, mąki i  pozostałe przyprawy. Wszystkie
składniki dobrze mieszamy. Cebulę zmieloną z mięsem przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do
wymieszanych składników ciasta na placki, dokładnie mieszamy zgniatając dłońmi mięso żeby
dobrze połączyło się z ciastem. Z tak przygotowanego ciasta smażymy placki na gorącym oleju z
obu stron na rumiany kolor. Placki możemy podać polane sosem lub podać z jogurtem, lub gęstą,
kwaśną śmietaną, jak kto lubi :)

















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz