Co roku na wiosnę gotuję bigos z młodej kapusty z młodymi marchewkami i zieleniną. Taki bigosik aż pachnie w kuchni wiosną. Możemy go podawać z młodymi ziemniakami, jak również jeść go z chlebkiem.
surowiec:
kapusta młoda biała 1 głowa 3 kg
0,5 kg kiełbasy śląskiej
0,4 kg wędzonego boczku
marchew młoda 3-4 sztuki
kasza pęczak 2 łyżki stołowe
natka pietruszki 1 pęczek
koper młody 1 pęczek
lubczyk 3 gałązki
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
papryka czerwona suszona
pomidory krojone 1 puszka
sok z kiszonej kapusty 0,5 litra
woda 1 litr
wykonanie:
1 - Szatkujemy kapustę na większe paski.
2 - Marchewki kroimy w kostkę, zieleninę kroimy drobno.
3 - Wlewamy do garnka 1 litr zimnej wody i układamy połowę szatkowanej kapusty.
4 - Warstwę kapusty posypujemy połową pokrojonej marchewki i zieleniny.
5 - Zasypujemy w garnku drugą taką samą warstwę, kapusta, liście laurowe, ziele angielskie, marchew i zielenina, oraz domowa kostka rosołowa.
6 - Przykrywamy garnek pokrywką, i parzymy wszystko do momentu osiągnięcia 1/3 objętości w garze, parzonej z dodatkami kapusty.
7 - Kroimy boczek i kiełbasę w kostkę i smażymy bez tłuszczu na patelni.
8 - Na wierzch gotującej się kapusty rozsypujemy 2 łyżki kaszy pęczak.
9 - Gdy kiełbasa z boczkiem podsmaży się, dodajemy do garnka i mieszamy wszystkie składniki.
10 - Dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów, sok z kiszonej kapusty, oraz doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami.
11 - Gotujemy jeszcze kilka minut żeby bigos połączył się z przyprawami, i kończymy gotowanie.
12 - Ugotowany bigos nakładamy na talerze lub do miseczek i konsumujemy.
Z jednej głowy kapusty zrobiłam gołąbki.
Szatkujemy jak najgrubiej.
Poszatkowana kapusta.
Pokrojona marchew i zieleniny.
Układamy w garnku 2 warstwy kapusty z pokrojonymi dodatkami, domową kostką rosołową, listkami laurowymi i zielem angielskim.
Przykrywamy garnek i parzymy aż kapusta zmniejszy swoją objętość o 2/3 masy.
W między czasie kroimy boczek i kiełbaski w kostkę.
Smażymy na patelni bez dodawania tłuszczu, tłuszcz z boczku i kiełbasy się wytopi.
Parząca się pod przykryciem kapusta zmniejszyła swoją objętość, więc możemy ją już doprawiać do smaku oraz dodawać dodatki.
Dodajemy 2 łyżki kaszy pęczak. Kasza lekko zagęszcza nam bigosik.
Dodajemy również podsmażony boczek i kiełbasę.
Dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów.
Mieszamy wszystkie składniki.
Dodajemy pół litra soku z kiszonej kapusty, ja w lodówce zawsze mam litr takiego soku.
Bigos doprawiamy pozostałymi przyprawami i jeszcze gotujemy przez kilka minut.
Gotowy bigos nakładamy do miseczki i konsumujemy z chlebkiem, mażemy również podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz